Siirry pääsisältöön

Laura Lähteenmäki: Yksi kevät

"Katsoin pienemmän kamarin ikkunasta, kun Linda ja Bea kulkivat omenapuiden alla kaivolle. He olivat kaksi mustaa hahmoa valkoisen lumen keskellä. Tajusin heitä katsoessani, miten avuttomia me olimme, miten pieniä Linda ja Beakin, vaikka he olivat meistä vahvimmat ja vanhimmat."
Laura Lähteenmäki:
Yksi kevät
(WSOY 2018)
170 sivua
Vuosi 1918 on tänä keväänä ajankohtainen, sillä Suomen sisällissodasta on kulunut sata vuotta. Aiheen nostaa esille myös Laura Lähteenmäki nuortenromaanissaan Yksi kevät, joka keskittyy vuoden 1918 tapahtumiin viiden teini-ikäisen tytön näkökulmasta Tampereella.

Linda nousee johtamaan joukkoa, johon kuuluvat hänen sisarensa Katri sekä Aada, Jenny että Bea. Yhdessä he päätyvät auttamaan haavoittuneita, vaikkei osaamista juuri ole – idealismia ja luottamusta omaan tekemiseen ehkä sitäkin enemmän.
En ole hieno, sanon reippaasti, vaikka olin hyvilläni. Sanoin nopeasti, kuten Linda oli opettanut:
Auttaminen on velvollisuuteni ja oikeuteni!
Tytöt ovat kaikki omanlaisiaan, eikä heitä varsinaisesti yhdistä edes aatteen hehkuva palo, vaan kukin on keväällä 1918 punaisten joukossa omista syistään. Toinen on asiastaan toista varmempi, toinen on valmiimpi tarttumaan toimeen kuin toinen. Silti tytöt jakavat yhdessä ajanjakson, joka vaikuttaa heihin kaikkiin - niin kuin se vaikuttaa koko yhteiskuntaan.

Henkilöhahmot erottuvat toisistaan hyvin ja toiset nousevat esille muita enemmän. Mieleen painui erityisesti Linda, joka sai useampaan otteeseen puistelemaan päätä, niin vinkeästi nuori ihminen elämästä otteen ottaa.

Tarina on jaettu kolmeen osaan, jotka ovat Huvila, Katu ja Torppa. Osien vaihtuessa vaihtuu paitsi miljöö myös se ilmapiiri, jossa eletään ja yritetään selviytyä elämässä eteenpäin. Ajan ilmapiiri tarinasta välittyykin hyvin: miten sokea voitonvarmuus muuttuu epävarmuudeksi ja kiihko vaimenee. Aika kulkee keväästä syksyyn nopeasti, mutta paljon ehtii tapahtua, ennen kuin asiat alkavat asettua uomiinsa.

Laura Lähteenmäki kuvaa ajattomalla tavalla sitä, miten nuoret ihmiset ajautuvat tilanteeseen, jossa kenenkään nuoren ei pitäisi joutua olemaan. Tarina voisi vallan hyvin sijoittua myös nykyaikaan, ja tavallaan koenkin sen kertovan myös meidän ajastamme. Ei ihminen niin suuresti ole muuttunut, ei ainakaan viisastunut. Musta-valkoisuutta ja asioiden yksinkertaistamista kohtaamme edelleen.

Yksi kevät on haikea kertomus tyttöviisikon ja samalla nuoren itsenäistyneen valtion rajusta keväästä ja sitä seuraavista kuukausista. Lähteenmäki kuvaa todentuntuisesti ja uskottavasti sitä, miten ympärillä kuohuva maailma vaikuttaa yksittäisiin nuoriin ihmisiin. Kuinka paljon yksilö lopulta pystyy kohtaloonsa vaikuttamaan, on kiinnostava kysymys, jota jäin kirjan luettuani pohtimaan.

Myös Kirjahilla on Yhden kevään lukenut.

Helmet 2018: 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Kommentit

  1. Herkkä kirja surullisesta aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, samaa mieltä. Pitääkin käydä sinun blogissasi kurkkaamassa, mitä olet tästä sanonut.

      Poista
  2. Luin viikonloppuna, pidin Lähteenmäen tavasta käsitellä haastavaa aihetta. Uskon, että tämä toimii kohderyhmällekin hyvin, kunhan vain löytävät kirjan äärelle. Vielä pitäisi ehtiä bloggaamaankin jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon minäkin, että tällä on kohderyhmälleen annettavaa. Pitääkin seurailla, milloin tästä ennätät kirjoittamaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...