Siirry pääsisältöön

Tuula-Liina Varis: Huvila

"Sen jälkeen Aksel ei sano Raakelille mitään, ei koko iltana, vaikka he istuvat työhuoneen laiskanlinnoissa, pöydällä välissään lasilliset punaviiniä, pöydän jalan vieressä lattialla pullo. Selma on tehnyt lautasellisen voileipiä, ne jäävät koskemattomiksi. Vuoteessa Aksel kääntää Raakelille selkänsä."

Tuula-Liina Varis: Huvila
(WSOY 2016)
245 sivua
Tuula-Liina Variksen romaani Huvila vie 1930-luvulle, aikaan, joka muuttaa maailmaa kauhistuttavalla tavalla. Myös Raakelin elämä muuttuu vuosikymmenen aikana hurjasti, ja romaanin päähenkilön kohtalo rinnastuukin kiintoisalla tavalla siihen, mitä Euroopassa tapahtuu. Vaikka Raakel elää pienen perheensä kanssa syrjässä ja myös suojassa, hän ei välty kiristyvän ilmapiirin vaikutuksilta.

Romaani alkaa epilogimaisesti siitä, kun Raakelin puoliso Aksel lähtee hakemaan sanomalehteä ja jää sille tielleen. Miehen lähdön havaitsee myös talossa asuva palvelija Selma. Syykuusta 1935 siirrytään 1920- ja -30-lukujen taitteeseen, kun Raakel ja taiteilija Aksel tapaavat. Kronologisesti edeten keritään tarinaa auki, kerrotaan, mitkä seikat johtavat siihen, että mies jätti vaimonsa ja Leea-tyttärensä; kyykistyi Leean tuolin viereen, tarttui hänen käsiinsä, painoi ne poskiaan vasten ja lähti.

Huvilan ajankuva on hieno. Maisemaa 1930-luvusta luodaan taitavasti, lukija törmää kirjan sivuilla moneen tuttuun nimeen ja tapahtumaan. Katri Vala lentää lentokoneella, New Yorkin pörssi romahtaa, natsit nousevat valtaan Saksassa. Erityisesti viimeksi mainittu seikka vaikuttaa Raakelin elämään suuresti, kun puoliso innostuu aatteesta ja ennustaa Hitlerin valtaannousua, uskoo, että vain Saksa voi pelastaa Euroopan. Raakelille riittäisi tavallinen elämä, jokunen lammas ja kana, ehkä possukin, mutta mies janoaa jotain lisää. Hänen arvomaailmansa on lopulta hyvin toisenlainen kuin vaimon, joka on viimein se, joka kärsii eniten.

Tuula-Liina Variksen romaani tuntuu valitettavan ajankohtaiselta. Äärimmäinen aatemaailma rikkoo perheitä ja jättää jälkeensä kipeät arvet, asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa mittaamatonta kärsimystä. Romaanissa uhri on varsinkin Raakel, jota ei millään muotoa voi pitää syyllisenä osaansa. Selma-palvelija katsoo sivusta ja ennustaa:
Sodalla on pitkät jäljet, ja kun paremmat ajat vihdoin tulevat, aletaan vissiin seuraavaa sotaa valmistella, liehutetaan lippuja ja puhkutaan jos minkä aatteen nimissä, niin minä ilkeässä mielessäni ajattelen.
Huvila on voimakkaasti ajatuksia herättävä romaani, jolla on raskasta sanottavaa. Traaginen tarina ammentaa historiasta mutta sanoo sanansa myös nykyajasta. Taitavasti rakennettu kokonaisuus piti otteessaan alusta loppuun saakka.

Muualla: Kirjakko ruispellossaUllan Luetut kirjat, Kirja vieköön!, Amman lukuhetki, Mitä luimme kerran ja Kirjabrunssi.

Kommentit

  1. Tämä oli tosi hieno ja ajatuksia herättävä romaani. Tuntui kaamealta että natsiaatteen ja juutalaisvastaisuuden takia Aksel käänsi selkänsä vaimolleen Raakelille. Varis on hyvä kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisen pelottavalta tuntui minusta juuri tuo, että Aksel oli valmis aatteen takia hylkäämään perheensä. Pelottavaa se on siksikin, että sitä tapahtuu oikeassakin elämässä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...