Siirry pääsisältöön

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa

"Maailman epävarmin pituusyksikkö on matka toiveesta valmiiksi. Se välimatka saattaa olla lyhyt kuin silmänisku tai kestää kymmeniä vuosia."

Satu Rämö & Hanne Valtari:
Unelmahommissa -
Tee itsellesi työ siitä mistä pidät
(WSOY 2017)
352 sivua
Satu Rämö ja Hanne Valtari ovat kirjoittaneet työelämään suuntautuvan oppaan. Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä mistä pidät tarjoaa neuvoja siihen, kuinka omia työelämään liittyviä unelmia voi lähteä toteuttamaan. Kirjan kirjoittajat ovat hyviä esimerkkejä unelmiensa toteuttajista: molemmat ovat rakentaneet bloeistaan tärkeitä tulonlähteitä ja luoneet työelämästään omanlaistaan. Hanne Valtarin blogi on nimeltään Lähiömutsi, Islannissa asuva Satu Rämö puolestaan pitää Salamatkustaja-blogia.

Unelmahommissa on mukavalla tavalla tarinallinen kirja, jossa edetään loogisesti unelmoimisesta unelmien toteuttamiseen. Rämö ja Valtari kertovat kiinnostavasti omista kokemuksistaan unohtamatta sitä, että kaikki ei ole aina sujunut tanssin lailla. He ovat myös haastatelleet kirjaansa varten erilaisia omien unelmiensa toteuttajia, mikä tuo teokseen tarpeellista moniäänisyyttä. Jokaisen luvun alussa on kannustava lausahdus, usein imperatiivissa:
Saavutat unelmasi, kun autat muita saavuttamaan heidän unelmansa.
Lisäksi lukujen lopussa on Ajateltavaa-osio, jonka äärelle lukija voi pysähtyä pohtimaan omia tavoitteitaan, ihanteitaan tai vaikkapa elämäntilannettaan. Vaikka kirjan henki on rohkaiseva ja kannustava, säilyy mukana realismi, eikä teoksesta muotoudu höttöistä unelmahattaraa vailla todellisuuspohjaa.

Ei pidä ajatella, että kirja on vain unelmien tavoittelemista. Pidin siitä, että kirjoittajat pohtivat teoksessaan myös nykyajan työelämää ja sitä, miten työ on muuttunut. Satu Rämö toteaa, ettei hän ymmärrä väitettä, jonka mukaan työajan pidentäminen on tärkeää Suomen kansantaloudelle, sillä harvassa työssä saadaan aikaan enemmän, vaikka työaikaa kasvatetaan.
Työajan käsite sopii huonosti nykyaikaan ja etenkin töihin, joissa tulos tehdään pääasiassa ajattelemalla. Aivoja ei voi pysäyttää, vaan työ tulee mieleen vapaa-ajallakin. Työ ja vapaa-aika sekoittuvat keskenän - ja sehän voi olla mahtava juttu.
Muutaman työaikaseurannan aikana olen todennut, että välillä työn ja vapaa-ajan erottaminen on mahdoton tehtävä. Jos luen sanomalehteä, luen sitä väkisinkin myös työn näkökulmasta - eikä siinä ole mielestäni mitään pahaa. Moneen työhön tarkka työajan laskeminen ei vain enää sovi, kun työtä tehdään monessa paikassa ja eri aikoihin.

Näin valmistujaisjuhlien aikaan en voi olla ajattelematta, että Unelmahommissa sopisi mainiosti luettavaksi nuorelle, joka etsii omaa elämänpolkuaan. Tietenkin kirja on välttämätöntä luettavaa heille, jotka ahdistuvat arjen paineiden alla ja etsivät (työ)elämälleen uutta suuntaa, mutta kyllä teoksella on annettavaa myös heille, jotka ovat vallan tyytyväisiä nykyiseen olotilaansa.

Kirjasta toisaalla: Lyhyenä hetkenä, Rouva Sana ja Yksi pieni lukupäiväkirja.

Rämö ja Hanne Valtari kertovat unelmien toteuttamisesta Puheen AamussaUnelmahommissa-kirja löytyy esimerkiksi Adlibriksen* valikoimista.

Helmet 2017: 4. Kirja lisää hyvinvointiasi - unelmoiminen kannattaa aina!

Kommentit

  1. Kuulostaa hyvältä kirjalta! Unelmoida voi vaikka ihan pienistä asioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä unelmointi tekee hyvää, kuten myös omien käytänteiden pohtiminen, ehkä kyseenalaistaminenkin. Unelmahommissa innostaa pohtimaan ja unelmoimaan.

      Poista
  2. Minä pidin tästä kirjasta ja ilahduin siitä, kuinka paljon ajatuksia se oikeasti herätti. On hyvä tuuletella vähän omiakin unelmiaan aina silloin tälöin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kyllä omien (urautuneiden?) ajatusten tuulettaminen tekee hyvää. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...