Siirry pääsisältöön

Grace McCleen: Ihana maa

"Maailman nimi on Ihana maa. Hesekielin kirjassa sanotaan, että Jumala vannoi tuovansa Israelin kansan vankeudesta ihmeelliseen maahan, joka tulvii maitoa ja hunajaa. Sieltä ei puuttuisi mitään; se olisi ihme, paratiisi. Se oli niin erilainen verrattuna kaikkeen muuhun sen ympärillä, että se erottui joukosta kuin jalokivi, ja sitä kutsuttiin "maista ihanimmaksi". Kun suljen huoneeni oven perässäni, seinät laskostuvat auki ja esiin tulee planeettoja ja sateenkaaria ja aurinkoja."
Grace McCleen: Ihana maa
(Otava 2013)
Alkuteos The Land of Decoration 2012
Suomentanut Marianna Kurtto
286 sivua (e-kirja)
Grace McCleenin omaelämäkerrallinen esikoisteos kertoo kymmenenvuotiaasta Judithista, joka asuu pienessä tehdaskaupungissa isänsä kanssa. Äiti on kuollut, eikä tyttö muista hänestä mitään. Silti hän tietää kaivata äitiä.

Judithin isä on Jehovan todistaja, mikä riittää tekemään pienestä perheestä kotikylän kummajaisen. Judith kiertää isänsä mukana julistamassa sanomaa, eikä vastaanotto yleensä ole sydämellinen.

Tunnelma kotona ei ole kaksinen, mutta vielä pahempaa on koulussa, missä Judithia kiusataan systemaattisesti ja rajusti. Yksi kiusaajista on Neil Lewis, jonka isä puolestaan työskentelee Judithin isän kanssa tehtaassa. Tehdastyöntekijät ajautuvat lakkoon, joka vie Doug Lewisin ja Judithin eri puolille: toinen on lakkoilija, toinen rikkuri. Eikä kiusaaminen rajoitu enää vain kouluun vaan seuraa kotiin saakka.

Judith on rakentanut erilaisista aineksista, kuten roskista, oman pienoismaailmansa, joka on nimeltään Ihana maa. Eräänä päivänä hän huomaa, että leikki mielikuvitusmaailmassa muuttuu todeksi ja että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu esimerkiksi Neilille, kiusaajien kuninkaalle. Mutta leikin seuraukset saattavat olla arvaamattomat, ja sitä painottaa Judithin päänsisäinen ääni, jonka hän kuvittelee olevan itse Jumala.
Sitten sydämeni löi kerran hyvin lujaa, ja sanoin: "Olet Jumala, etkö olekin?"
"Hys", sanoi ääni.
Minä nielaisin. "Näetkö minut?"
"Totta kai", Jumala sanoi. "Olen tarkkaillut sinua jo jonkin aikaa. Saattaisit olla minulle varsin hyödyllinen."
Judith on tyttö, jota ei kuunnella mutta joka nähdään väärin. Myönteistä huomiota hän ei tunnu saavan juuri missään, mutta sitten kouluun tulee opettaja, joka näkee tytön ahdingon. Pyörimään lähteneitä pyöriä ei kuitenkaan ole helppo pysäyttää.

Ihana maa on kertomus mielikuvituksen voimasta, vallankäytöstä seurauksineen, rakkauden puutteesta, uskosta ja uskonpuutteesta. Romaanissa on kysymys myös oikeudenmukaisuudesta ja hyvän ja pahan taistelusta, ja siksi se liimaa lukijan tehokkaasti äärelleen.

Grace McCleen kirjoittaa viehättävästi ja kauniisti pienen tytön näkökulmasta niin, että tarina on todenmakuinen ja elävä. Judithin hahmo on kuvattu niin hienosti, että hänet on helppo kuvitella, ja tarinan tyyli sopii hyvin näkökulmaan. Uskonnollisessa yhteisössä kasvaneen ja yhteisöönsä vahvasti juurtuneen Judithin tarina koskettaa syvästi.

Ihanasta maasta on kirjoitettu myös seuraavissa blogeissa: Rakkaudesta kirjoihin, Lumiomena, Lukutoukan kulttuuriblogi, Mari A:n kulttuuriblogi, Kirjavinkit, Luettua sekä Järjellä ja tunteella.

McCleenin romaanilla avaan osallistumiseni Naistenviikko kirjablogeissa -tapahtumaan. Kirjankansibingosta kuittaantuu ruutu Keltainen.

Kommentit

  1. Kuulostaapa erikoiselta kirjalta. Lasten näkökulmasta kirjoitetut kirjat ovat parhaimmillaan tosi hyviä, heillä on niin omaperäisiä ajatuksia asioihin. :) Hieno keltainen kirja, pitää ottaa lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanassa maassa on näkökulma, jollaiseen en ole aiemmin törmännyt. Siten kirja on siis kiinnostavaa luettavaa, ja lapsen näkemys on kuvattu hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...