Siirry pääsisältöön

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja

Olin törmännyt kustantamon juhlissa entisen poikaystäväni ystävään, jota en ollut nähnyt lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Kohtaamisen jälkeen aika yhdessä poikaystäväni kanssa liukui nykyhetkeen ja tyttö, joka silloin olin, täytti aikuisen mieleni.

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja
WSOY 2023
kansi Elina Warsta
229 sivua

Rakkauksien lokikirja on romaanitrilogian avausosa. Itse trilogian ”kaunokirjallinen maailma muodostuu keskusteluista eri puolilla kasvaneiden ihmisten kanssa”, ja tässä avausosassa keskeisenä teemana on rakkaus, kuten nimestä voi päätellä: on rakkautta menneessä aikamuodossa, rakkautta nykyään, erilaista rakkautta – mahdotontakin – ja rakkautta sinänsä.

Mutta on kirjassa paljon muutakin. Se avaa romaanin minän, jota autofiktiohengessä voi pitää kirjailijana itsenään, maailmaa ja kokemuksia. Selviää esimerkiksi, että hänellä on ystäviä ympäri maailmaa kansainvälisen toiminnan myötä. Hän avaa myös avoimesti omaa mielenmaisemaansa, kuten nuoruuden kipeitä kokemuksia ja taipumustaan masentuneisuuteen. Jokin hänen kerronnassaan koskettaa syvästi ja vetoaa: siinä on samaan aikaan sekä vierasta että tunnistettavaa, ja yhdistelmä saa ajatukset lukiessa lentoon. Erityisesti ajaudun pohtimaan sitä, miten menneisyyden minä voi olla läsnä yhdessä nykyisen minän kanssa ja miten valintamme meitä määrittävät.

Pidän Rakkauksien lakikirjassa suuresti siitä, miten se käsittelee syviä ja suuria teemoja yhdessä arkisten ja pienten asioiden kanssa. Sitä voi kävellä merenrantaan ihan tavalliseen tapaan, voi elää hitaassa poikkeustilassa ja olla vain joitakin aikoja myöhemmin mukana pelastamassa ystävää Afganistanista. Välähdykset avaavat hienosti elämän pienempiä ja suurempia hetkiä, ja niin on hyvä.

Parhaimmillaan kirjallisuus avaa jonkinlaisia unohduksissa olleita ovia lukijan sisällä. Rakkauksien lokikirjan kohdalla koin, että niin kävi, ja kokemus oli sekä lohdullinen että lämmittävä. Pidin Elina Hirvosen romaanista erittäin paljon.

Kun joskus sanon kirjojen pelastaneen minut, tarkoitan sitä kirjaimellisesti. Yksi lapsuuteni tärkeimmistä kokemuksista oli hetki, jolloin astuin ensimmäistä kertaa kirjastoauton ja ymmärsin, että voisin lainata sieltä mitä haluan. Kirjat ovat saaneet minut uskomaan rakkauteen silloin, kun olen kokenut olevani maailmassa yksin, ja elämään silloin, kun olen halunnut kuolla. Kirjat ovat olleet ikkunoita toisaalle silloin, kun kaikki omassa elämässäni on ollut mahdotonta kestää, ja säikeitä yhteisiin kokemuksiin silloin, kun omien kokemusteni jakaminen on ollut mahdotonta.




Kommentit

  1. Olen lukenut vain yhden Hirvosen romaanin (Että hän muistaisi saman – tosin luin sen englanniksi) ja vaikka se ei täysin kolahtanut siinä oli paljon kohtia, joihin jäin jumiin, jotka saivat pohtimaan.

    Kirjoituksesi perusteella tämä Rakkauksien lokikirja (jonka nimi hieman pelottaa, heh) vaikuttaa erittäin kiintoisalta. Tulee tunne, että sen tunnelma erityisesti koskettelisi minua. Minua alkoi koskettaa myös tuo ajatus, jonka mainitset: se, miten menneisyyden minä voi olla läsnä yhdessä nykyisen minän kanssa.

    Myös tuo lainaamasi kohta kirjojen toimimisena pelastajana tuntuu erityisen tutulta minulle! Käytän toisinaan kirjallisuutta hyväksi suoraan sanottuna paetakseni jotain. Kun anoppini oli vakavasti sairas (ja menehtyikin), pakenin kirjoihin, koska minulle lukeminen oli aikaa kun pääsin kaikkea pakoon edes hetkeksi. Se ei surua ja pelkoa vie, mutta auttaa kestämään.

    Tämä minun pitää ehdottomasti lukea! <3

    VastaaPoista
  2. Tämä on siinä mielessä erikoinen kirja, että se herätti aika ristiriitaisiakin ajatuksia lukiessa, mutta pääsääntöisesti siitä kyllä pidin. Nyt kun lukemisesta on kuukaudet päivät, en kuitenkaan enää oikein saa teoksesta kiinni. Toisaalta tämä voi johtua myös omasta tilanteesta, mennyt kuukausi on ollut tosi hektinen, joten ehkä keskittyminenkään ei ollut lukiessa parasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...