Siirry pääsisältöön

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi.

Nguyn Phan Quế Mai: Vuorten laulu
Sitruuna 2022
englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing
suomentanut Elina Salonen
349 sivua

Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo Hươngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti Diệu Lan on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee.

Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat.

Suotuisampia aikoja joutuu tosin odottelemaan, sillä seuraava kriisi on jo nurkan takana. Vietnamin sota repii jälleen perhettä palasiksi, eikä tasaista arkea tunnu olevan tarjolla millään. Romaanissa koskettaakin eniten epävakaiden olosuhteiden vaikutus ihmisiin. Vuorten laulua lukiessa ajatukset karkasivat tämän tästä nykyajan kriiseihin ja erityisesti kärsivien viattomien siviilien luokse.

Vuorten laulun tarina on ehdottoman kiinnostava ja paitsi että se avaa Vietnamin historiaa silmiä avaavasti se tuo esille myös sodan ja väkivallan kritiikkiä, mikä on ilman muuta tärkeää. Romaani muistuttaa vaikuttavasti, miten kaaos voi kääntää hetkessä ihmiset toisiaan vastaan järisyttävin seurauksin ja miten tärkeää olisi kohdata ihmiset ihmisinä, ilman aatteita tai taustatekijöitä.

Vaikka tarina itsessään on hyvin tärkeä, en aina innostunut kerronnasta, joka tuntui paikoin kankealta. Jotain vaikutusta voinee olla sillä, että alkuperäisteos on kirjoitettu englanniksi – mene, tiedä. Mutta humaani ja inhimillinen kertomus kuitenkin sai minut puolelleen.

Enon sanat saivat minut ajattelemaan. Minäkin olin vihannut amerikkalaisia. Heidän kirjoittamansa kirjat olivat kuitenkin näyttäneet minulle heidän inhimilliset puolensa. Jos kansat lukisivat toistensa kirjoittamia teoksia ja ymmärtäisivät toistensa kulttuureja, maailmassa ei varmastikaan olisi enää sotia.


Kommentit

  1. Tämä kirja on kyllä houkutellut puoleensa. t. Mai Laakso/Kirjasähkökäyrä-blogi

    VastaaPoista
  2. Minä pidin tästä paljon ja otimme tämän myös lukupiirikirjaksi. Kirja herätti mielenkiintoista keskustelua. Suurin osa tykkäsi ja kirja sai meiltä arvion 4,25 (asteikko 1-5).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukupiirikirjana tämä toimiikin varmaan hyvin!

      Poista
  3. Luin tämän enkuksi joskus vuosi sitten enkä havainnut kielessä kankeutta. Pidin kovasti ja aion lukea kirjailijan uudenkin kirjan (Dust Child), kunhan joskus saan käsiini. Nguyễn Phan Quế Mai kertoo Goodreadsissa Vuorten laulun synnystä ja myös vietnamin kielestä. Minusta hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se kankeus oli omassa päässäni, sillä moni on tästä pitänyt enkä ainakaan nopealla silmäilyllä löytänyt kankeuden moittimista muista teksteistä :)
      Pitääpä etsiä tuo Goodreads-teksti luettavaksi. Kiitos vinkistä!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o