Siirry pääsisältöön

Iida Rauma: Hävitys. Tapauskertomus

Siitä lähtien, kun A oli nähnyt tuon kamalan talon, hän oli alkanut totutella ajatukseen lähestyvästä väkivallasta, niin kuin silloin koulun pihalla, tympeä, mahaa kalvava tietoisuus vaarasta ja kylmä päättäväisyys, hän kävelisi siitä huolimatta, ja sitten hän olikin ylimmässä kerroksessa Iran ovella. Eikä hänellä ollut suunnitelmaa, ei aavistustakaan, mitä sanoa.

Iida Rauma: Hävitys. Tapauskertomus
Siltala 2022
graafinen suunnittelu Tuomo Parikka
400 sivua

Aavistin, että Iida Rauman Finlandia-palkittu romaani Hävitys. Tapauskertomus olisi kaikkea muuta kuin hyvän mielen luettavaa. Aavistin, että se olisi vaikea, raastava, ahdistavakin. Aavistin, että se olisi vaikuttava ja vaativa.

Olin aavistuksineni oikeassa. Hävitys on loistelias ja häiritsevä, hieno ja vangitseva romaani siitä, mitä tässä maailmassa tapahtuu kaiken aikaa, ja siitä, mistä ei puhuta.

Hävitys kertoo ravistelevalla tavalla kouluväkivallasta ja siitä, miten huonosti aikuiset lapsia kohtelevat, miten lapsia ei kuulla eikä heidän hätäänsä huomioida vaan nimenomaan aikuinen on se, joka sallii kaiken tapahtua silmiensä alla, joka vieläpä lietsoo ja luo monimuotoista väkivaltaa.

Samaan aikaan lapsilta tuhotaan myös ympäristö ja tulevaisuus. 

Hävitys on vimmainen ja lukijan sisintä repivä teos, jonka äärellä ei voi kuin ihailla kirjailijan taituruutta. Sen viesti on äärimmäisen tärkeä, ja siksi romaanin toivoisi päätyvän luetuksi yhä uudelleen, tulevansa keskustelun aiheeksi kerta toisensa jälkeen ja jäävän kollektiiviseen muistiin. Teoksen äärellä toivoo totisesti voivansa luottaa kaunokirjallisuuden voimaan ja kykyyn saada aikaan muutosta.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä.

Kommentit

  1. Tämä on kirjaston varauslistalla. Taitaa olla vielä yli 100 lukijaa ennen minua. Alkuun ajattelin olla lukematta juuri tuon kiusaamisteeman vuoksi. Varsinkin omien lasten kiusaamiskokemukset nousevat ikävinä mieleeni, kun luen koulukiusaamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tosiaan mitenkään kevyttä luettavaa mutta todella tärkeää.

      Poista
  2. Tämä kirja oli tosi vaikuttava kokemus. Toivottavasti ei unohdu hyllyyn tulevaisuudessa vaan jäisi elämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon samaa. Olisi hienoa, jos tämä päätyisi esimerkiksi opettajaopiskelijoiden keskusteluihin.

      Poista
  3. Minä en edelleenkään ole saanut tähän tartutuksi. En tiedä, tuleeko koskaan sopivaa hetkeä ja mielentilaa. Susanna Hastin Ruumis/huoneet taisi riittää minulle pitkäksi aikaa ja pidättäydyn vähän vähemmän huonoa oloa aiheuttavissa toistaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se! Minun hyllyssäni tämä majaili pitkään juuri sen vuoksi, koska mielentila kaipaili kepeämpää luettavaa. Mutta kyllä tähän kannatti tarttua.

      Poista
  4. Tämä on minulla vielä lukematta. Aiheen olettamani rankkuus vieraannuttaa. Eipä sillä, etteikö rankoista aiheistakin voisi tai pitäisi lukea, varsinkin kun teos on kaiken kuulemani perusteella erittäin hyvä. Jännä nähdä, voittaako se seuraavaksi Blogistanian Finlandian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinhän siinä sitten kävi, että Hävitys voitti myös Blogistanian Finlandian! Hieno juttu!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...