Siirry pääsisältöön

Ruth Ware: Lukitut ovet

Me vihataan sua.Sanat toistuivat yhä uudelleen, isoina ja pieninä. Nurkassa oven yllä oli pikkuruista, vihaa tihkuvaa kaiverrusta. Toisaalla taas oli jättimäistä, rönsyilevää raapustusta, kuten takan päällä heti ensimmäisenä näkemäni lause.
Ruth Ware: Lukitut ovet
Otava 2020
Alkuteos The turn of the key
Suomentanut Antti Saarilahti
351 sivua
Äänikirjan lukija Karoliina Niskanen
Kesto 10 t 33 min
Ruth Ware asettui viime vuonna listalle dekkarikirjailijoista, joiden teoksiin tartun mielelläni. Näin ollen odotin innolla tätä uutuutta, jonka alkuasetelma onkin kiinnostava: tarinan minäkertoja Rowan istuu skotlantilaisessa vankilassa syytettynä lapsenmurhasta ja kirjoittaa asianajajalle kirjeitä, joissa selittää kaiken.

Lukitut ovet sijoittuu Skotlantiin, jonne Rowan muuttaa asettuakseen nelilapsisen perheen lastenhoitajaksi. Kaunis talo, viehättävä ympäristö ja poskettoman kova vuosipalkka houkuttavat nuoren naisen taloon, josta moni lastenhoitaja on lähtenyt ennemmin tai myöhemmin. Rowanilla on muitakin intressejä, mutta ne paljastuvat vasta myöhemmin.

Työ uudessa perheessä saa lentävän lähdön, kun vanhemmat kaikkoavat saman tien työmatkalle ja Rowan jää pitämään huolta perheen kolmesta nuorimmasta tyttärestä. Vanhin tytär on sisäoppilaitoksessa ja saapuu aikanaan tuomaan omalta osaltaan haastetta lastenhoitajan arkeen – nuoremmatkin tekevät oman osansa, jos toki Petra-vauva voidaan laskea tästä joukosta pois.

Kaiken aikaa talossa tapahtuu kummia. Ennen pitkää Rowanille on kasaantunut järjetön määrä univelkaa – talo pitää palkollista hereillä – mutta myös pino kysymyksiä, joihin ei saa vastauksia. Jotain omituista ja pelottavaa on joka tapauksessa meneillään, eikä Rowan saa selville, mitä. Kiinnostavasti Ware maalaa kuvan naisesta, joka alkaa lopulta epäillä kaikkea.

Tarinan miljöö on kiehtova mutta kokonaisuus jättää lopulta kylmäksi. Trilleriksi jännite ei mielestäni kanna riittävästi. Henkilöt eivät juuri herätä myötätuntoa tai kiinnostusta, vaikka jokin innostikin kuuntelemaan tarinan loppuun saakka. Kerronta tuntui liian hitaalta suhteessa aloitukseen: Rowanin tarinaa kuunnellessa tuntui siltä, että liikaa selitetään ja kerrotaan yksityiskohtia, kun lopputulos on jo tiedossa. Hitauden jälkeen loppuratkaisu taas tuntuu tarpeettoman kiireiseltä.

Lukituista ovista muualla: Kirjavinkit, Kuunneltua ja Kirjakaapin avain.

Helmet 2020: 22. Kirjassa on epäluotettava kertoja.

Kommentit

  1. Kiitos linkityksestäsi!
    Enpä tullut ajatelleeksi tuota Helmet-haastekohtaa. Minä sijoitin kohtaan, Kirjassa on kirjeenvaihtoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjeenvaihtokohtaan olisi tämä tosiaan myöskin käynyt, mutta se oli minulla jo varattu.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...