Siirry pääsisältöön

Kate Morton: Kellontekijän tytär

"Edwardilla oli kuitenkin syy tuntea niin voimakasta kiintymystä taloon. Hän solmi siteen tähän paikkaan jo pikkupoikana lähiniityllä koetun kauhujen yön aikana. Mutta miksi Elodie Winslow tuli tänne? Mikä on hänen yhteytensä Birchwood Manoriin?"
Kate Morton: Kellontekijän tytär
Otava 2019
Alkuteos The Clockmaker's Daughter
Suomentaneet Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen
556 sivua
Äänikirjan lukija Niina Hukkinen
Kesto 20 t 26 min.

Kellontekijän tyttären keskiöön asettuu talo nimeltä Birchwood Manor. Sen julkisivussa on kaksi päätykolmiota ja se sitoo yhteen niin ihmisiä kuin eri aikoja. 1800-luvun alkupuolella taloon kytkeytyy Birdie, jonka tehtäväksi tulee pitää itsestään huolta nuoresta tytöstä lähtien. Vuosisadan puolivälin jälkeen talon hankkii itselleen taidemaalari Edward Radcliffe, ja joitakin vuosikymmeniä myöhemmin taloon asettuu vastentahtoisesti Ada Lovegrove. 1920-luvulla taloon saapuu Leonard Gilbert, joka valmistelee väitöskirjaansa, ja toisen maailmansodan aikana Lontoon pommituksia pakenee lapsineen Juliet.

1800- ja 1900-lukujen henkilöt heräävät henkiin, kun vuonna 2017 Elodie Winslow löytää salaperäisen olkalaukun. Laukussa on muistikirja ja valokuva, ja ne herättävät nuoren naisen uteliaisuuden. Hän ryhtyy selvittämään menneisyyden tapahtumia ja sitä, mikä yhteys Birchwood Manorilla on hänen omaan sukuunsa. Eräänä motiivina tarinassa toimii sininen jalokivi, joka tuntuu kiinnostavan moniakin ja jolla on ollut omia tehtäviään menneisyydessä.

Minulle tarina oli melko haastava. Ehkä osasyy haasteellisuuteen oli se, että kuuntelin tarinan äänikirjana. Ajoittain oli vaikeaa pysyä selvillä siitä, mikä ajankohta kulloinkin oli kysymyksessä ja kenen näkökulmasta tapahtumia kuvattiin. En siis tavoittanut sitä lumoa, jota odotin ja jonka esimerkiksi Anna romaanista löysi. Mari huomauttaa, että helppo romaani Kellontekijän tytär ei ole.

Kiinnostavia asioita Kellontekijän tyttäreen kuitenkin liittyy. Siinä on hyvää ajankuvaa, mielenkiintoisia henkilöitä ja ripaus mystisyyttä, kun yksi henkilöistä tarkastelee tapahtumia tavanomaista pidemmällä aikajänteellä. Lopussa tarinan lankoja sidotaan runsaudesta huolimatta onnistuneesti yhteen, ja Tiina toteaakin, että lukija kyllä saa palkintonsa, jos jaksaa lukea kirjan loppuun saakka.

Kirjankansibingossa tähti menee tällä kertaa ruutuun Romantiikka. Täyttä alkaa ruudukossa olla!

Helmet 2019: 41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää. Tämä oli oikeastaan minulle sopiva ratkaisu, sillä mielestäni nykyajassa on varsinkin naisen hyvä elää, mutta olisihan tuo kiinnostavaa käydä kurkistamassa eri aikakausille. Onneksi aikamatkat ovat kirjallisuuden avulla hyvinkin mahdollisia.

Kommentit

  1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti ja sen mystisyys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua, vaikka minä en ihan täysillä innostunutkaan.

      Poista
  2. Olen myös huomannut, että äänikirjoissa nuo aikasiirtymät ovat jotenkin hankalia hahmottaa, ellei sitten lukua ole huomaavaisesti otsikoitu niin että siitä tajuaa ajallisen siirtymän. Näin on kyllä tosi harvoin. :) Yleensä minulla tuleekin kuunneltua vähän "helpompia", yhden aikatason kirjoja. En oikein jaksa pinnistellä kuuntelemisen kanssa, olen sillä lailla vähän laiska äänikirjojen kuuntelija. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli kyllä selkeästi tunne, että painettu kirja olisi toiminut paremmin. Kuuntelemista tosiaan helpottaisi lukujen otsikointi. Toki apua varmaan olisi siitäkin, jos ajatukset eivät lainkaan harhailisi kesken kuuntelun. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...