Siirry pääsisältöön

Kate Morton: Paluu Rivertoniin

"Yli kahdeksankymmenen vuoden jälkeen muistan, miltä salin kello kuulosti. Muistan sen hiljaisen mutta vääjäämättömän tikityksen, jolla se rekisteröi ajan kulumista kärsimättömästi, itsevarmasti, kylmästi. Aivan kuin se olisi tiennyt jo silloin, että aika ei olisi talon asukkaiden ystävä."

Kate Morton:
Paluu Rivertoniin
Bazar 2012
Alkuteos The House at Riverton
Suomentanut Helinä Kangas
612 sivua
Äänikirjan lukija Nina Hukkinen
Kesto 18 t 42 min.
Kate Morton tuli minulle kirjailijana pienissä määrin tutuksi vuosia sitten, kun luin Hylätty puutarha -romaanin. Jo silloin lukulistalleni pääsi Paluu Rivertoniin, jota moni suositteli. Kirjan pariin päädyin kuitenkin vasta nyt, yli neljä vuotta myöhemmin – hyvänä innoittajana toimi se, että huomasin romaanin löytyvän äänikirjana Storytelin valikoimista.

Tarina sijoittuu kahteen aikakauteen. Kehystarinassa eletään vuotta 1999, kun Grace Bradley saa vieraakseen ohjaaja Ursulan, joka haluaa tehdä elokuvan nuoresta runoilijasta, Robbie Hunterista, joka teki 1920-luvulla itsemurhan Rivertonin kartanon mailla. Elokuvahanke saa Gracen palaamaan ajatuksissaan vuosikymmenten taakse aikaan, jolloin hän oli nuori palvelijatar Rivertonin kartanossa.

Grace Bradley päätyy jo nuorena kartanon palvelukseen äitinsä jalanjäljillä ja seuraa lähietäisyydeltä Hannahin ja tämän sisarusten Emmelinen ja Davidin elämää. Vaikka hän kokee kipeästi nuorten eriarvoisuuden, on hän tietyllä tapaa erityisasemassa pitkän aikaa erityisesti suhteessa Hannahiin. Grace on palvelijatar, Hannah kartanon neiti ja sittemmin rouva. Naisilla on kuitenkin yhteistä paljon enemmän kuin he arvaavatkaan, ja monin tavoin Grace myös murtaa näkymättömiä raja-aitojen eriarvoisten ihmisten välillä. Joka tapauksessa romaanin henkilöt ovat selkeästi kahden kerroksen väkeä. Grace kuuluu alakertaan, kun taas Hannah, jolle Grace omistaa elämästään paljon, on ylempänä.

Tästä kaikesta seuraa runsas ja monipolvinen tarina, joka sisältää suuria salaisuuksia ja jossa ennakoidaan jatkuvasti suurta tragediaa. Ja sehän lopulta saadaan – minä tosin en ainakaan osannut ennakoida, mikä tuo iso tapahtuma oli.

Romaanissa nivotaan yhteen monenlaisia asioita. Mukana on englantilainen luokkayhteiskunta, joka nivoutuu eurooppalaiseen historiaan; mutta ennen kaikkea tarinassa on salaisuuksia ja velvollisuuksia; rakkautta, lojaalisuutta, sotaa ja pettymystä. Kartanomiljööstä viehättyvälle romaani tarjoaa paljon, vaikka alkuun tuntuikin kestävän vähän turhankin kauan, ennen kuin tarina todella lähti vetämään. Taidokkaasti Morton kuitenkin onnistuu pitämään lukijan mielenkiintoa loppujen lopuksi yllä, ja Paluu Rivertoniin onnistuu houkuttamaan mukanaan maailmaan, jota ei enää ole.

Romaanista kirjoittavat myös ainakin Henna, Katja ja Mannilainen.

Keski-kirjastojen lukuhaaste: 12. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt.
Helmet-lukuhaaste: 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan.

Kommentit

  1. Paluu Rivertoniin oli minulle ensimmäinen lukemani Mortonin kirja. Ihastuin tähän kirjaan ja tämän myötä olen lukenut muitakin Mortoneita. Luimme tämän Paluu Rivertoniin myös lukupiirissämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minulle toinen Mortonin kirjoittama teos. Luulenpa, että jatkossakin käännyn häneen puoleensa, kun haluan uppoutua brittitunnelmaan vetävän romaanin myötä.

      Poista
  2. Jonna, pidin tästä kirjasta niin paljon, että teetin toisen käyntikorttisarjani tämä kädessäni:) Muista Mortonin kirjoista en olekaan niin syttynyt kuin juuri tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hylätty puutarha oli minusta myös viehättävä. Muuta en Mortonilta olekaan vielä lukenut.
      Kiitos, Leena, kun suosittelit tätä minulle joskus!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...