Siirry pääsisältöön

Aura Koivisto: Mies ja merilehmä – Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka

Jossakin korkealla leijuu mahtava kotka liikkumattomin siivin. Sen hartiat ja pyrstö hohtavat vitivalkeina tummaa pukua vasten, ja nokka on jykevä ja väriltään oranssinkeltainen. Se on kuningasmerikotka (Haliaeetus pelagicus), ja siitäkin Steller laatii ensimmäisen tieteellisen kuvauksen. Hän kirjoittaa ja vaeltaa, elää tässä ihmeellisessä, eristyneessä maailmassa, josta hän vielä jonakin päivänä kertoo muulle maailmalle...

Aura Koivisto: Mies ja merilehmä
– Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka
Into 2019
kansi Emmi Kyytsönen
äänikirjan lukija Johanna Kokko
kesto 12 t 32 min

Kuunneltuani Aura Koiviston romaanin Harhamat otin saman tien kuunteluun Koiviston tietokirjan Mies ja merilehmä, jota moni suositteli Iida Turpeisen Elollisten yhteydessä mutta johon en ole tullut aiemmin tarttuneeksi. Jokin Koiviston fiktiivisen romaanin luontosuhteessa houkutteli niin, että nyt oli hyvä aika kuunnella siitä, miten saksalaissyntyinen tiedemies Georg Steller purjehti 1740-luvulla Vitus Beringin retkikunnan jäsenenä Alaskaan ja löysi muun muassa merilehmän. 

37-vuotiaana menehtynyt Georg Steller ehti saada aikaan paljon. Hän suhtautui luontoon ilmeisen intohimoisesti ja teki runsaasti luonnontieteellistä tutkimusta. Hän löysi useita uusia kasvilajeja ja osasi jokseenkin intuitiivisesti arvioida, mikä voisi auttaa keripukista kärsiviä merimiehiä.

Steller arvosti ja kunnioitti luontoa toisin kuin moni aikalaisensa. Aivan puhtain paperein tosin hänkään ei selviä, sillä hänen muistiinpanoista on käynyt myöhemmin ilmi eläimiin kohdistuneita julmuuksia, joissa tieteilijäkään ei mitä ilmeisimmin ollut vain sivustakatsojan roolissa.

Kuitenkin Steller oli se, joka arvosti näkemäänsä ja halusi dokumentoida löytöjään, jotta muutkin niistä tietäisivät. Eipä hän arvannut, miten nopeasti löytöjä hyödynnettiin kohtalokkaan kiivaasti: stellerinmerilehmä tapettiin sukupuuttoon alle 30 vuotta löytymisensä jälkeen. Ihmisen näkemys itsestään luomakunnan kruununa ei ole mitenkään uusi asia, ja teoksessa kritisoidaankin sitä, miten helposti muunlajisten osuus historiassamme ohitetaan.

Unohdamme usein, miten merkittävä rooli ihmisen historiassa on myös muilla lajeilla. Luonnonvaroista on kilpailtu ja sodittu, ja luonnonvarojen kohtuuton ryöväys on aiheuttanut katastrofeja paitsi luonnolle myös ihmiselle itselleen. Silti meillä on yleensä ihmiskunnan historia, jota omaan karsinaansa viety ympäristöhistoria ei näytä lainkaan koskettavan. Voisi kuitenkin olla silmiä avaavaa, jos historian kulkua pohdiskeltaisiin yleisemminkin siihen liittyvän luonnonvalloituksen ja luonnonvarojen käytön valossa. Ehkä tällöin saataisiin perspektiiviä nykypäivään ja nähtäisiin selvemmin, kuinka elämme itse samantyyppisten ilmiöiden jatkumossa, tuon jatkumon aktiivisina tekijöinä, ja kuinka kiinteästi, erottamattomasti, arvostetut talousasiat ja vähätellyt ympäristöasiat toisiinsa kytkeytyvät. Ongelmat kehittyvät ja kasautuvat usein vasta pitkän ajan kuluessa, minkä vuoksi niihin ei ymmärretä ajoissa puuttua, ja myöhemmin korjausliikkeet ovat raskaita eivätkä aina tuo toivottua tulosta.

Mies ja merilehmä on tietokirja, jossa hyödynnetään taitavasti kaunokirjallisia keinoja. Stellerin ja hänen kumppaneidensa tutkimusmatkaa tulee seurattua jännittäen ja moninaisista lähteistä on saatu kokoon toimiva teos, joka kuvaa vaikuttavasti 1700-luvun ihmisten mielenmaisemaa. Kirjailija ei päädy moralisoimaan tuon ajan toimijoita vaan suhteuttaa heidän tekemisensä tapahtuma-aikaan.

Tietokirjan sanoma luonnon kunnioittamisen tarpeellisuudesta on jatkuvasti ajankohtaisempi. Kuuntelin kirjaa samalla, kun hiihdin Vuokatissa helmikuussa. Päivisin elohopea kiipesi jatkuvasti plussan puolelle ja taivasta peitti paksu pilvipeite. Mieltä masensi se mahdollisuus, että tulevina talvina ei edes Kainuussa ole kunnon talvisäätä vaan vesisadetta ja suojasäätä, eteläisemmästä Suomesta puhumattakaan.

Ehkä olosuhteet saivat minut vielä hitusen enemmän vaikuttumaan Aura Koiviston teoksesta. Se sanoittaa hienosti ongelmalliseen luontosuhteeseemme liittyviä seikkoja ja rakentaa luontevasti säikeitä historiasta nykyaikaan. Se sisältää painavaa asiaa, jonka soisi päätyvän mahdollisimman monen lukijan käsiin.

Vaurailla länsimailla olisi vielä erinomainen mahdollisuus jarruttaa, säästää ja suojella. Lähivuosikymmenet ovatkin ratkaisevia. Meidän nyt tekemämme päätökset vaikuttavat maapallon tulevaisuuteen enemmän kuin mitkään aikaisemmat ihmisten päätökset koskaan.

Muualla: Kirjavinkit ja Hemulin kirjahylly.

Helmet 2025 -lukuhaaste: 15. Kirjassa ajaudutaan haaksirikkoon.

Kommentit

  1. Olen lukenut tästä teoksesta eri blogeista ja on varmasti lukemisen arvoinen kirja. Elolliset olen lukenut jo kahdesti ja aihe on kyllä siinä hienosti esitetty. Toisaalta, koska Steller on vain yksi osa kirjaa, toisi tämä vielä varmasti lisää tietoa.

    VastaaPoista
  2. Luimme juuri lukupiirissä Kytömäen Mirabiliksen, joten tämä sattui hyvään saumaan, koska myös Kytömäen kirjassa tulee merilehmä esille. Varmasti Koiviston kirja on kiinnostava, Koiviston kirjaa Kytömäkikin on kehunut. Niin ja sitten on vielä Turpeisen Elolliset. Kyllä merilehmän nyt kelpaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...