Siirry pääsisältöön

Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon – taukokulttuurin elvytysopas

Taukokulttuuri tarkoittaa työyhteisön kirjoittamattomia sääntöjä ja tapoja, jotka koskevat taukojen viettämistä. Taukokulttuuri on kuin lista näkymättömiä sääntöjä, joita kukaan ei koskaan pue sanoiksi mutta jotka tuntuvat ja näkyvät toiminnassa vahvasti. Työyhteisön on hyvä pysähtyä ajoittain pohtimaan omaa taukokulttuuriaan ja uudistaa sitä, jos tarvetta ilmenee.

Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon
– taukokulttuurin elvytysopas
Tuuma 2021
kansi Janne Hiltunen
128 sivua

Aivotutkija Minna Huotilainen muistuttaa taukojen pitämisen merkityksestä teoksessaan Aivosi tarvitsevat tauon – taukokulttuurin elvytysopas. Tutkijana Huotilainen lähestyy aihettaan vakuuttavasti tutkimuksen ja tieteen kautta. Hän perustelee monin tavoin sitä, miksi taukoja on hyvä pitää – tai oikeastaan, miksi taukojen pitäminen on suorastaan välttämätöntä.

Teen tietotyötä ja olen viime aikoina joutunut paljonkin pohtimaan sitä, miten työtäni rytmitän. Kantapään kautta olen todennut, että tuntikausien paahtaminen koneen ääressä ei ole järkevää. Jossakin vaiheessa ajatukset puuroutuvat ja ahdistun, koska en saakaan aikaiseksi kaikkea, mitä olin ajatellut. Taukojen pitäminen olisi tehostanut työtäni ja antanut voimia pitkälle iltapäivään – työn imussa totuudet vain tuppaavat unohtumaan.

Minna Huotilainen muistuttaa kirjassaan siitä, miten tärkeää työn tauottaminen on. Luovuudella on mahdollisuus kukoistaa, kun aivot saavat välillä levätä, ja työuupumus pysyy todennäköisemmin etäämmällä. Tauot vaikuttavat myönteisesti myös työpaikan ilmapiiriin ja työntekijän pitkäkestoiseen hyvinvointiin.

Huotilainen tuo kirjassaan esille myös sitä, miten tuhoisa työpaikan kulttuuri voi olla taukojen ja ylipäätään hyvinvoinnin kannalta. Merkitystä on sillä, miten taukoihin suhtaudutaan tai minkälaisia työaikaan ja fyysisiin tiloihin liittyviä mahdollisuuksia taukoiluun tarjotaan.

Aivosi tarvitsevat tauon on hyvin jäsennelty ja selkeä opas, jonka toivoisin päätyvän erityisesti työpaikkojen esihenkilöiden luettavaksi. Opas on kyllä tarpeen muillekin – erityisesti etätyössä työntekijän omat päätökset korostuvat. Huotilainen perustelee työn tauottamisen tärkeyttä monipuolisesti tutkimuksin ja käytännön esimerkein.

Kommentit

  1. Tärkeä aihepiiri, josta ei kannata luistella. Työn tauottaminen on todella tärkeä aihe. Olen seurannut mieheni tekemää etätyötä. Hän saattaa istua monta tuntia pöydän ääressä pitämättä taukoa. Aivojen pitäisi välillä levätä, eikä tuijottaa koko ajan tietokonetta.
    Minä lähden koiran kanssa tunniksi lenkille ulos kuntopolulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Ihan kauhistuttaa välillä, mitä aivoilleni teenkään, kun tauot meinaavat unohtua. Yritän kyllä ryhdistäytyä asiassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...