Siirry pääsisältöön

Ari Väntänen: Minna Kauppi – Suunta/vaisto


 Jos edellinen vuosi traagisine tapahtumineen oli ollut murrosaikaa, 2006 oli uuden aikakauden alkusoitto. Pasi toipui takaisin kilpailukuntoon, ja toukokuussa Virossa järjestetyissä EM-kisoissa Minna kiiti kohti huippua. Ensimmäiseksi hän voitti pronssia sprintissä, vaikka ei ollut kantapäävammansa vuoksi pystynyt treenaamaan maastossa kahteen viikkoon ennen kisoja ja vaikka oli joutunut kilpailemaan jalkaan kiinni teipatulla lenkkarilla, josta oli poistettu kantaosa. Kivut eivät horjuttaneet häntä ollenkaan, tai ainakaan hän ei antanut niiden näkyä.
Ari Väntänen: Minna Kauppi – Suunta/vaisto
Like 2020
400 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 11 h 34 min

En ole erityisemmin koskaan seurannut suunnistusta urheilulajina. Silti Minna Kauppi on jäänyt mieleen juuri suunnistuksen parista, enkä Kaupista kertovan kirjan kuunneltuani ihmettele, miksi. Omapäinen lahjakkuus ja sanomisissaan räväkkä suomalainen on ollut varsinainen suunnistuksen loistava tähti, joka on herättänyt kiinnostusta lajiin tavallisen yleisön keskuudessa.

Julkisuudessa on jo nostettu otsikoihin Ari Väntäsen kirjoittaman elämäkerran suurimmat uutisaiheet. Tavallisen lukijan silmissä kirjan arvo ei olekaan uutisaiheissa vaan siinä, miten kiehtovasti ja kiinnostavasti suomalaisen suunnistajatähden elämänvaiheista kerrotaan. Kauppi ei säästele itseään vaan avautuu kirjassa myös kipeistä asioista. Menestyjän julkisivun takaa voi löytyä suuria murheita ja huolenaiheita, kirja muistuttaa.

Ennen kaikkea Suunta/vaisto on kirja urheilijasta, joka oli urallaan varsinainen oman tiensä kulkija. Boheemi menijä, joka ei taipunut valmennusohjeiden alle ja kapinoi välillä hyvinkin näkyvästi ylhäältä tulevia ohjeistuksia vastaan. Ailahtelevainen urheilija, joka oli välillä "supernainen ja välillä pohjasakkaa". Nainen, joka halusi urheilla ja ennen kaikkea voittaa mutta myös elää muutakin kuin urheilijan elämää.
Suunta/vaisto on kiinnostava teos, vaikka suunnistus ei kuuluisi kiinnostavimpien urheilulajien joukkoon. Lajista puhutaan tavalla, joka avautuu myös tavalliselle tallaajalle – ja ehkä saa myös kiinnostumaan suunnistamisesta kuntoilumuotona.

Ennen kaikkea kirja herättää kiinnostuksen Minna Kaupin elämää kohtaan. Kauppi osoittaa, että huipulle voi päästä myös omalla tavalla, itseä kuuntelemalla. Ennen kaikkea tärkeitä huipulle pääsemisessä ovat ihmiset ympärillä, mikä näkyy teoksessa moneen kertaan.

Ari Väntäsen kirjoittama teos on jouhevasti etenevä kokonaisuus, joka pitää mielenkiinnon yllä. Laajasta aineistosta on koottu toimiva paketti, joka innostaa ja myös koskettaa.

Kaupin elämäkerrasta muualla: Kirjavinkit, Teresan kirjablogi ja 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 14. Urheiluun liittyvä kirja. Tietokirjabingossa rasti kohtaan julkisuuden henkilön elämäkerta.


Kommentit

  1. Tämä oli minullakin tyrkyllä tuohon Helmet-kohtaan, mutta nyt siihen meni Eva Frantzin Tästä pelistä pois -dekkari, joka tosin liittyy urheiluun hieman löyhemmin kuin Kauppi-kirja. En ole itsekään mikään suunnistusihminen, mutta Kaupin persoona on vaikuttanut kiinnostavalta jo hänen aktiiviaikoinaan, ja tämä kirja tuntuu onnistuneesti kuvaavan häntä. Ja kirjan kansi on erityisen upea ja tyylikäs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on kyllä kiinnostava ja Kaupin henkilökuva monipuolinen. Tosiaan; kansi on upea ja tyylikäs. Kuuntelin tämän mutta selailin myös e-kirjana, josta löytyy paljon kuvia. Painettu kirja olisi varmaan kuvien vuoksi oikein hyvä muoto tutustua tähän.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...