Siirry pääsisältöön

Jon Fosse: Aamu ja ilta

ja sitten Johannes kuulee äänen joka sanoo että pian hänen on päätettävä ja se on Peterin ääni, mutta mitä ihmettä Peter oikein tarkoittaa? Johannes ei ymmärrä ollenkaan, ei ollenkaan, hän ajattelee ja sitten hän kääntyy ja rannalla seisoo Peter, aivan kuten äskenkin ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut ja Johannes ajattelee että Peter tekee hänestä pilaa ja nyt hänen täytyy antaa takaisin samalla mitalla ja Johannes menee rantaan ja hän näkee Peterin seisovan siinä katselemassa merelle ja Johannes miettii mitä tekisi, täytyyhän hänen herättää Peter joka seisoo siinä, vanha mies katselee merelle, ehkä hän voisi ottaa pienen kiven ja heittää sillä Peteriä? sen totta vie teenkin, Johannes ajattelee ja hän kumartuu varovasti, jotta Peter ei kuulisi mitä hän tekee, ja löytää pikkuruisen pikkukiven ja oikaisee varovasti selkänsä, nostaa kiven päänsä päälle ja sitten hän heittää kiven kevyesti kaaressa ja kivi putoaa ja kivi osuu Peterin selkään mutta mitä ihmettä, mitä ihmettä, kivi menee suoraan Peterin selän läpi ja osuu isoon pyöreään rantakiveen ja singahtaa vesirajaan, mitä ihmettä, mitä tämä nyt on? Johannes ajattelee ja hän hieraisee silmiään ja sitten häntä alkaa suututtaa tai pelottaa ja hän ottaa isomman kiven ja nostaa sen päänsä taakse ja heittää sen täysin voimin Peterin selkää kohti ja kivi menee, sekin menee, suoraan Peterin selän läpi ja loiskahtaa veteen. Ei voi olla totta, Johannes ajattelee. Ei voi olla.

Jon Fosse: Aamu ja ilta
WSOY 2024
uusnorjankielinen alkuteos Morgon on kveld 2000
suomentanut Katriina Huttunen
kansi Martti Ruokonen
120 sivua

Nobel-palkittu norjalainen Jon Fosse on minulle uusi tuttavuus. Kiinnostukseni heräsi, kun bongasin kirjasomesta joitakin myönteisiä postauksia Fossen teoksesta Aamu ja ilta. Ja hyvä niin!

Pienoisromaanissa on kysymys elämän ääripäistä. Pienen lapsen nimeksi tulee Johannes, ja hänestä tulee kalastaja. Sitten koittaa aika, kun kalastaja nimeltään Johannes siirtyy ajasta ikuisuuteen, jättää maallisen taipaleensa. Yhteyksiä Raamattuun ei tarvitse kaukaa etsiä.

Aamu ja ilta on pakahduttavan upea teos. Ensiksikin se on tyyliltään kiehtova: pisteitä käytetään hyvin säästeliäästi ja jotkin virkkeet ulottuvat sivulle toisensa perään. Se ei kuitenkaan saa kaipaamaan pisteen tuomaa hengähdystaukoa vaan rytmi kannattaa taitavasti, tekstin poljentoon on miellyttävää antautua. Kokenut suomentaja Katriina Huttunen on tehnyt erinomaista työtä.

Ja sitten on itse tarina, se miten syntymää seuraa kuolema, miten kuoleman lähestyessä läsnä ovat kaikki tärkeät, hekin jotka ovat jo menneet. Ja siinä kaikessa on jotain kovin melankolista ja samalla lohdullista. 

Aamu ja ilta on koruttomuudessaan vaikuttava ja mieleenjäävä. Se, miten se kuvaa yksilöä ja tämän elämänkulkua, hellii sielua. Suosittelen lämpimästi!

Muualla: Jorman lukunurkka ja Marjatan kirjat ja mietteet.

Helmet 2025 -lukuhaaste: 14. Kirjan kääntäjä on voittanut Mikael Agricola -palkinnon tai muun käännöspalkinnon – Katriina Huttunen on saanut Tanskan valtion taiderahaston kääntäjäpalkinnon ja Kaarlen palkinnon.

Kommentit

  1. Ihan uusi tuttavuus minulle, vaikka nimen olen kuullutkin. Pienoisromaani voisi olla hyvä paikka aloittaa tutustumista, kun pääsisi ajallisesti ehkä helpomalla. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...