Siirry pääsisältöön

Dekkariviikko – Emelie Schepp: Kadonnut poika


Hän oli hetki sitten saanut puhelun Oscarilta. Oscar oli kertonut surmatusta naisesta ja kadonneesta kuusivuotiaasta pojasta. Neuvoteltuaan sekä Oscarin että pomonsa, Torstenin, kanssa Jana oli päättänyt ottaa jutun hoitaakseen. Rikospaikalla ensimmäisenä ollutta Samia, puolisoa ja isää, kuulusteltaisiin alustavasti.


Dekkariviikon kolmantena kirjana tässä blogissa esille nousee Emelie Scheppin Kadonnut poika. Dekkari on neljäs osa Jana Berzelius -sarjassa, mutta hyvin tarina tuntuu toimivan myös itsenäisesti – ainakaan minä en kaivannut aiempia osia alle vaan keskeisistä hahmoista pääsi perille näinkin, liikkuvaan junaan hypätessä. Aiemmin ovat ilmestyneet osat Ikuisesti merkitty, Valkoiset jäljet ja Hidas kuolema.

Emelie Schepp: Kadonnut poika
Harper & Collins Nordic 2019
Alkuteos Pappas pojke 2017
Suomentanut Meri Ala-Tauriala
416 sivua
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 12 t 56 min

Sam lähtee käväisemään kaupassa pikaisesti ennen perheen yhteistä illallista. Kaupassa ollessaan Sam saa kauhistuttavan puhelun pojaltaan Jonathanilta: kotiin on tunkeutunut joku. Kun Sam pääsee takaisin kotiin, on vaimo tapettu ja kuusivuotias poika kateissa. Mistä on kysymys?

Tapausta alkaa tutkia poliisi. Sam on alusta alkaen kummallisen yhteistyöhaluton, mikä on aika tuskastuttavaa. Selitys tälle myöhemmin kyllä saadaan, ja se yllättää, mutta mitenkään miellyttävä kuva vaimonsa menettäneestä ja poikansa kadottaneesta isästä ei pääse muotoutumaan.

Muutenkin Schepp on uskaltanut luoda sarjaansa henkilöitä, jotka eivät aina ole kovin miellyttäviä. He ovat kuitenkin inhimillisiä, mikä tuo ainakin tähän sarjan osaan kiinnostavuutta. Toisaalta välillä henkilöiden toimintatavat tuntuvat aika turhauttavilta.

Sarjan päähahmo, syyttäjä Jana Berzelius on mukana Jonathanin tapauksen tutkinnassa mutta käy samalla omaa, henkilökohtaista taisteluaan. Pahamaineinen rikollinen Danilo Peña haluaa tavata Janan, mutta syyttäjällä ei ole minkäänlaista kiinnostusta tavata miestä, sillä samalla hän joutuisi kasvotusten menneisyytensä kanssa. Ja menneisyytensä Jana haluaa ehdottomasti salata.

Oikeastaan yllätyin siitä, että Kadonnut poika on jo sarjan neljäs osa. Jana Berzeliuksen menneisyyttä pohdittiin yllättävän paljon, enkä nyt voi olla miettimättä, kuinka paljon sitä on aiemmissa osissa ehditty pohtia. Ajoittain tuntui, että dekkarissa on kaksi kovin erillistä tarinalinjaa, kun toinen keskittyi syyttäjän ja Peñan väleihin, toinen kadonneeseen poikaan.

Koukuttavasti Schepp kuitenkin osaa kirjoittaa, siitä ei pääse mihinkään. Varsinaisesta hyvän mielen viihteestä Kadonneessa pojassa ei ole kysymys, vaan synkkiä sävyjä ja väkivaltaa riittää. Jos ne eivät pelota, kannattaa antaa tälle mahdollisuus.

Scheppin dekkarista muualla: Elämä on ihanaa, Luetut.net ja Kirjarouvan elämää.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet. Tämä kirja asettuu pariksi toisen dekkarin, Kadonnut kylä, kanssa.

Kommentit

  1. Tämä oli kyllä tosi hyvä kirja!
    Suosittelen kyllä koko sarjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää! Otinkin jo kuunteluun seuraavan osan – saa nähdä, innostunko joskus lukemaan myös aiemmat.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...